Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων

O όρος  χρόνια «φλεβική ανεπάρκεια» περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πεδίο δράσης της φλεβολογίας για όλες τις καταστάσεις που προκαλούνται από χρόνιες διαταραχές της φλεβικής επαναφοράς. Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται στο 4-13% του πληθυσμού ενώ 1% είχαν ή έχουν φλεβικά έλκη, γεγονός που επιβεβαιώνει την «κοινωνικοοικονομική σημασία» της λαϊκής αυτής πάθησης.

Το φλεβικό σύστημα αποτελείται από το επιπολής (επιφανειακό)  σύστημα φλεβών που  βρίσκεται στην επιφάνεια των ποδιών μας, από το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα που βρίσκεται στο βάθος των ποδιών μας και από τις διατιτραίνουσες φλέβες που ενώνουν το επιφανειακό σύστημα με το εν τω βάθει  φλεβικό σύστημα. Ποσοστό 90% του όγκου αίματος του άκρου διακινείται μέσω του εν τω βάθει και μόνο 10% μέσω του επιβολής (επιφανειακού) φλεβικού συστήματος. Η κύρια λειτουργία των φλεβών είναι να επαναφέρουν το αίμα από τα πόδια προς την κάρδια με την βοήθεια των βαλβίδων που σπρώχνουν το αίμα προς την καρδία.

Συμπτώματα

Όταν οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά  ή όταν υπάρχει εμπόδιο στην ροή του αίματος (π.χ.θρόμβος) τότε κάποια ποσότητα του αίματος επιστρέφει προς τα κάτω με αποτέλεσμα ο ασθενής να παραπονιέται για αίσθημα καύσου (κάψιμο), κνησμού (φαγούρας), οίδημα (πρήξιμο)στα πόδια και ιδιαίτερα στις ποδοκνημικές αρθρώσεις (αστραγάλους) και αίσθημα βάρους στα πόδια.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που οδηγούν στα αίτια εμφάνισης της  φλεβικής ανεπάρκεια είναι:

α) η κληρονομική προδιάθεση, παχυσαρκία, ακινησία, τραύματα ή λήψη φαρμάκων,

β) ατυχήματα, εγχειρήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων,

γ) εγκυμοσύνες, ορμόνες είτε για λόγους θεραπευτικούς είτε για αντισύλληψη.

Ταξινόμηση

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια ταξινομείται σε στάδια κατά CEAP και ανάλογα με την κλινική εικόνα του άκρου  είναι:

Στάδιο C0: Χωρίς ορατά ή ψηλαφητά σημεία φλεβικής νόσου

Στάδιο C1: Ευρυαγγείες  ή μικροί κιρσοί

Στάδιο C2: Κιρσοί

Στάδιο C3: Οίδημα

C4: Δερματικές αλλοιώσεις (μελάγχρωση, έκζεμα)

Στάδιο C5: Δερματικές αλλοιώσεις με επουλωμένο έλκος

Στάδιο C6: Δερματικές αλλοιώσεις με ενεργό έλκος.

Διάγνωση

Η διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκεια γίνεται με την βοήθεια του ιστορικού (προδιαθεσικοί παράγοντες, συμπτώματα), την κλινική εικόνα και τις απεικονίστηκες μεθόδους όπως το υπερηχητικό αιματοταχύμετρο Doppler,Triplex φλεβών  πληθυσμογραφία και φλεβογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας χωρίζεται στην συντηρητική και την χειρουργική θεραπεία

1) Συντηρητική θεραπεία

α)Γενικοί κανόνες

Απώλεια σωματικού βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, κατάλληλη χρήση ανατομικών υποδημάτων, αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας (τζάκι καλοριφέρ, σόμπα, θερμά λουτρά, ηλιοθεραπεία) και στενών ενδυμάτων.

β) Εφαρμογή ελαστικής κάλτσας

Στοχεύει

1) στην βελτίωση της φλεβικής επαναφοράς, στην  μείωση του οιδήματος με αποτέλεσμα την προοδευτική αποδρομή των δερματικών αλλοιώσεων.

2) στην αύξηση της λεμφικής παροχέτευσης.

3) στην αντιθρομβωτική δράση λόγω της εξάλειψης της συσσώρευσης  του αίματος.

γ)Κινησιοθεραπεία

Στοχεύει στην ενεργοποίηση της μυϊκής αντλίας, την αύξηση της ταχύτητας ροής του αίματος (περίπατοι, οδοιπορία, ποδήλατο, τένις, κολύμπι κ.ά.). Σύσταση: χρησιμοποιείτε τα πόδια και όχι το αυτοκίνητο ή το ασανσέρ.

δ) Αποιδηματικά-Φλεβοτονικά φάρμακα

Δρουν στη μικροκυκλοφορία, προφυλάσσουν το ενδοθήλιο, στεγανοποιούν τα τριχοειδή και αποκαθιστούν έτσι τη διαπερατότητα και ευθραυστότητα των τριχοειδών. Όλα τα παραπάνω φάρμακα τα οποία είναι δισκία, ο ασθενής πρέπει να τα παίρνει κυρίως, αλλά όχι μόνο το καλοκαίρι.

στ) Διουρητικά

Δεν πρέπει να χορηγούνται  άμεσα και χωρίς απόλυτη ένδειξη. Προτιμούνται  ήπια σκευάσματα προ της τοποθετήσεως της ελαστικής κάλτσας και για μικρό χρονικό διάστημα.

Άλλες συντηρητικές θεραπείες-αισθητικές

Η χρήση σκληρυντικών ενέσεων (σκληροθεραπεία),  οι ραδιοσυχνότητες και τα Laser αποσκοπούν στην εξάλειψη των ευρυαγγείων  ή/και των μικρών κιρσών.

Α) Η σκληροθεραπεία είναι μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος εξάλειψης των φλεβών των ποδιών. Κατά τη σκληροθεραπεία ενίονται ειδικά διαλύματα που εξαλείφουν τις παθολογικές φλέβες των ποδιών – ευρυαγγείες χωρίς να προκαλούν βλάβες στα υπόλοιπα αγγεία μας.  Παράλληλα όμως η σκληροθεραπεία βελτιώνει και συνοδά συμπτώματα των φλεβών των ποδιών όπως αίσθημα καύσου και πόνου.

Β) Οι ραδιοσυχνότητες είναι μια ειδική συσκευή, που ανώδυνα εφαρμόζουμε πάνω στα διατεταμένα αγγεία (ευρυαγγείες), η οποία εξαλείφει το αγγείο χωρίς να βλάπτει το υπόλοιπο δέρμα ή τους γύρω ιστούς  μέσω ραδιοκυμάτων.

Γ) Τα σύγχρονα laser επιτρέπουν μία συγκεκριμένη δόση ενέργειας να απορροφηθεί αποκλειστικά και μόνο από το αγγείο. Η αύξηση της θερμοκρασίας του αγγείου έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση καταστροφή του.

 2) Χειρουργική θεραπεία

α) Εκτομή παθολογικών κιρσωδών διευρυμένων φλεβών με κλινική ένδειξη:  βαλβιδική ανεπάρκεια μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς φλέβας ή ανεπαρκείς διατιτραίνουσες φλέβες.

β) Ραδιοσυχνότητες: τοποθέτηση ειδικού καθετήρα και θέρμανση των φλεβών με αποτέλεσμα την καταστροφή του τοιχώματος της φλέβας και την σύμπτυξη της.

γ) Laser: Tοποθέτηση ειδικού καθετήρα, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση με αποτέλεσμα την καταστροφή του τοιχώματος της φλέβας και την σύμπτυξη της.