Στένωση ή απόφραξη αρτηριών κάτω ακρών

Η  αθηροσκλήρυνση , η οποία προσβάλει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο και τα τροχαία δυστυχήματα. Όπως είναι γνωστό η αθηροσκλήρυνση σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και αιφνιδίου θανάτου. Αυτό συμβαίνει γιατί η αθηροσκλήρυνση μειώνει προοδευτικά τον αυλό του αγγείου και έτσι οδηγεί στην στένωση και απόφραξη κυρίως της περιφερικής αρτηρίας

 Παράγοντες κινδύνου

Για την εμφάνιση της Περιφερικής Αρτηριοπάθειας οι σημαντικότεροι παράγοντες πού ειδοποιούν για την εμφάνιση της Περιφερικής Αρτηριοπάθειας είναι: Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπερλιπιδαιμία, Υπέρταση, Στεφανιαία Νόσος και Νίκοτινη.

Συμπτώματα

Η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία και υπάρχει με ή και χωρίς συμπτώματα!

Τα κλασικά συμπτώματα της νόσου, είναι η διαλείπουσα χωλότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο (κράμπα) στην γαστροκνήμια (στην γάμπα) η στους γλουτούς και που επιδεινώνεται με την άσκηση, ενώ αντίθετα ηρεμεί μετά από 1-5 λεπτά ανάπαυση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ή απόσταση που μπορεί ο ασθενής να βαδίσει με τελικό αποτέλεσμα (αν δεν διαγνωσθεί και μείνει χωρίς θεραπεία ) τον έντονο πόνο ακόμα και όταν ο ασθενής δεν βαδίζει, τα έλκη  και τέλος την γάγγραινα του άκρου ποδός.

Διάγνωση

Σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της νόσου διαδραματίζει η έγκαιρη διάγνωση της. Αυτή επιτυγχάνεται με την λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση. Η πιο απλή εξέταση που μπορεί να μας κατευθύνει είναι η μέτρηση ενός δείκτη του κνημο-βραχιονίου δείκτη που είναι ο λόγος της αρτηριακής πίεσης στον αστράγαλο προς την αρτηριακή πίεση στο χέρι, το έγχρωμο Duplex  (triplex) κάτω άκρων και η ενδαρτηριακή ψηφιακή, μαγνητική ή αξονική αρτηριογραφία.

Θεραπεία

Αμέσως μετά την διάγνωση της πάθηση ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου όπως:

Σακχαρώδους διαβήτη

Διακοπή καπνίσματος.

Μείωση σωματικού βάρους.

Ρύθμιση επιπέδων χοληστερόλης

Θεραπευτική δράση έχουν τα αντιαιμπεταλιακά φάρμακα, με πιο γνωστό την ασπιρίνη ενώ τέλος απαραίτητη είναι η καθημερινή μυϊκή άσκηση και το βάδισμα το οποίο μπορεί να βελτιώσει τις αποστάσεις βάδισης του ασθενή.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις ασθενών συνίσταται επεμβατική και χειρουργική αντιμετώπιση της περιφερικής αγγειακής νόσου.